Zelf eivoer maken.
Benodigdheden keukenmachine


Ingredi├źnten:5 sneetjes wittebrood4 a 5 eieren [middelmaat formaat]Winterwortel ongeveer 7o gram2 schepjes Breedmax vitamine, het mag ook een ander merk zijn.Kiemzaad ongeveer de hoeveelheid van een ei-voerbakje van zaad dat nog ongekiemd is.
.
Begin met het hard koken van de eieren [15 minuten] laat afkoelen en pel ze af.Snij de wortel in schijfjes en doe ze in de keukenmachine.Voeg daarbij van 2 a 3 eieren de eierschalen bij de wortel.Laat het de keukenmachine heel fijn malen.Knip met een schaar het brood in stukken vooral de korsten en voeg dit bij het mengsel.Nu de machine op de hoogste stand alles heel fijn laten malen.De eieren bijvoegen en op een lage snelheid kort erdoor draaien.Vervolgens het kiemzaad erbij doen en mengen.Na het mengen van de eieren kan het mengsel wel eens wat plakkerig worden, dat is makkelijk op te lossen door er een kopje droog eivoer door te mengen.Als laatste de extra vitamine toevoegen.Iets over Vitaminen.

Vitamine A
Vitamine A heeft een positieve invloed op de bekleding cellen van de huid, de ogen, de ademhaling- en verteringswegen. Een tekort aan vitaminen A leidt tot teruggang van de intacte slijmvliezen. Je zal dan eerst een oogaandoening ontdekken. Longontsteking, keelslijmvlies ontsteking, darmontsteking kunnen vaak worden teruggevoerd tot een tekort aan vitamine A. Zeer jonge vogels kunnen dit vitamine niet zelf uit het voedsel betrekken en wanneer pas geboren vogels via het opfokvoer onvoldoende vitamine A meekrijgen zal dit de groei ernstig belemmeren. Vitamine A is in olie oplosbaar en wordt in de lever van de vogel opgeslagen. Langdurig te ruime doseringen kunnen even goed gevaar opleveren als te lage. De behoefte aan vitamine A verloopt anders dan aan bv. Vitamine B. Ook in de ruiperiode is vitamine A belangrijk zodat de vogel sterke slijmvliezen kan ontwikkelen voor de naderende wintertijd.

Vitamine B
Vitamine B bestaat uit een aantal factoren en heeft een goede invloed op de veergroei en het zenuwstelsel. Vitaminen B zijn in water oplosbaar en moeten eigenlijk dagelijks worden opgenomen. Bij onvoldoende vitamine B zijn de gevolgen in de kweekperiode de volgende: Onvoldoende vertering van het voedsel, slechte bevedering bij de jongen in het nest, het niet blijven voeren van de jongen, geen goede spier- en peesontwikkeling bij de jongen. In de ruiperiode geen goede of optimale vedervorming, is funest bij koude huisvesting. In de rustperiode is meestal voldoende vitamine B in het gewone voer aanwezig. Vitamine B heeft bij overdosering geen nadelige gevolgen.

Vitamine D
Vitamine D voor de opbouw van het beendergestel, een tekort uit zich in onvoldoende kalkafzetting, waardoor het skelet niet stevig wordt gevormd. Vitamine D in de broedtijd zeer belangrijk om dun schalige eieren te voorkomen.
Bij een tekort aan vitamine D heeft een slechte stofwisseling plaats waardoor gebreken aan het beenderstelsel ontstaan. Vitamine D vermindert tevens de kans op onbevruchte eitjes. Vitamine D is in olie oplosbaar. Het wordt in het vogellichaam opgeslagen. De grootste behoefte is in de kweekperiode, waarin Vitamine D samen met kalk en fosfor voor goede opbouw van het beenderstelsel zorgt. In de andere perioden is vitamine D belangrijk minder nodig dan de overige vitaminen. Opgelet aan een volgroeide vogel kan al gauw te veel vitamine D worden gegeven. In de rui- en rustperiode dus veel minder te geven.

Vitamine E
Vitamine E heeft een positieve invloed op de bevruchting. Tarwekiemolie bezit een hoog gehalte aan tocpherol, terwijl het ook als stabilisator van vitamine A goede diensten bewijst. Dit omdat vitamine A zonder de aanwezigheid van vitamine E spoedig tot ontbinding overgaat. Vitamine E is ook in olie oplosbaar. Enkele weken voor het paren van de vogels moet aan de voorziening van vitamine E extra aandacht worden geschonken. Halverwege de kweektijd kunnen de extra doseringen worden gestopt. De normale voorziening van vitamine E is dan voldoende, omdat ook dit vitamine in het vogellichaam in opslag wordt gehouden.
Ben zuinig met Vitaminen, de vogels krijgen in de voedselsamenstelling meestal voldoende. Toevoeging van vitamine A-D is, in de maanden met een R erin, niet verkeerd. Let op 5 druppels vitaminen A-D per kilo zaad is voldoende.
(Druivensuiker heeft een positieve invloed op het herstel van door kou of ziekte verzwakte vogels)

P.Sp.